Diagnosztika

fogaszati_konzultacio

Fogászati konzultáció

dentalis_fotozas

Diagnosztika

szajsebeszet

Szájsebészet

csontpotlas

Csontpótlás

implantacios_fogpotlas

Implantációs fogpótlás

fogpotlas

Fogpótlás

esztetikus_betetek

Esztétikus betétek

panorama_rontgen

Dentális fotózás

dentálhigiénia

Dentálhigiénia és prevenció

Milyen digitális képalkotó módszerek érhetők el klinikánkon?

Klinikánkon egy helyen megtalálhatóak a legmagasabb szintű digitális képalkotó módszerek. Legyen szó egy egyszerű egy fogat leképező digitális röntgenről, panoráma röntgenről, 3D CBCT (koponya CT)-ről vagy 1 fogat érintő 3D-s CT-ről, nálunk mindre van lehetősége.
Továbbá klinikánkon elérhető a digitális szájscannelés is, melynek segítségével digitális mosolytervezésre és szájsebészeti műtéti sablonok legyártására is van lehetőség.

Hogyan zajlik a digitális panoráma röntgen felvételek készítése?

A digitális panoráma röntgen készítése külön, sugárvédelemmel ellátott röntgenszobában történik. A páciens a felvétel készítése alatt minden esetben sugárvédelmi mellényt visel. A rendelőnkben megtalálható legmodernebb röntgen készülék ultra alacsony sugárterhelést bocsát ki.

Mi az a panorámaröntgen (OP)?

A panoráma röntgenen egy síkba kivetítve láthatóvá válik mindkét állcsont és az azokban található összes fog (íny felett és íny alatt is). A modern fogászatban alapvető jelentőségű, az állapotfelmérés elengedhetetlen része, hiszen egy általa megvizsgálható az összes fog és gyökereinek állapota, a meglévő tömések minősége, esetleges alászuvasodások jelenléte.

Mi az a 3D CBCT (koponya CT) felvétel?

A Cone Beam CT (CBCT) egy speciális, háromdimenziós digitális röntgenleképezési módszer, mely rendkívül alacsony sugárdózis mellett a csontszerkezet és a fogak pontos leképezésére alkalmas. Ennek köszönhetően a CBCT a fogászat, a szájsebészet és implantológia, az arc-állcsont sebészet, a fül-orr gégészet és a rekonstruktív sebészet egyik meghatározó diagnosztikus eszközévé vált.

A CBCT (Cone Beam CT) felvétel 3 dimenzióban mutatja meg a csontszövet szerkezetét. Tökéletesen láthatóak az anatómiai képletek, a bölcsességfogak arcüregtől vagy idegcsatornától való távolságáról, egy ciszta pontos kiterjedéséről pontos információt nyújt a kezelőorvosnak. Továbbá arról is, hogy az implantátum tervezett helyén megfelelő-e a csontállomány, mivel a csont szélessége és magassága is pontosan lemérhető rajta.

A CBCT készülék a felvétel elkészítése során röntgensugarakat bocsát ki, mely dózisa nagyságrendekkel kisebb a hagyományos CT készülékhez képest.

A CBCT technológia is a röntgensugarakra épül, ezért – ahogyan a hagyományos felvételeknél, itt is – fontos, hogy minden fémet és a vizsgálatot akadályozó tárgyat el kell távolítani a fejünkről, nyakunkról. Le kell venni a fülbevalót, nyakláncot, el kell távolítani a testékszereket, piercingeket és egyéb kiegészítőket, valamint kivehető fogpótlást, szemüveget stb.

A vizsgálat időtartama (expozíciós idő: 15 másodperc) alatt mozdulatlanul kell maradni, különben életlen lesz kép és emiatt esetleg szükségessé válik a CBCT felvétel megismétlése.

Bár a rendelőnkben működő CBCT berendezések rendkívül alacsony sugárdózissal dolgoznak, a páciens maximális védelmét a vizsgálat során a jogszabályi előírásoknak megfelelően ólomköpennyel is biztosítjuk.