Fogpótlás

fogaszati_konzultacio

Fogászati konzultáció

dentalis_fotozas

Diagnosztika

szajsebeszet

Szájsebészet

csontpotlas

Csontpótlás

implantacios_fogpotlas

Implantációs fogpótlás

fogpotlas

Fogpótlás

esztetikus_betetek

Esztétikus betétek

panorama_rontgen

Dentális fotózás

dentálhigiénia

Dentálhigiénia és prevenció

Modern fogpótlás

A jó hír az, hogy a fogászat tudománya az elmúlt 10 évben óriási fejlődésen ment keresztül a fogpótlások területén. Olyan speciálisan kifejlesztett anyagok állnak a rendelkezésünkre, mint a fémmentes cirkónium vagy préskerámia.

Ezek igen magas esztétikai igényeket elégítenek ki és szinte teljes értékűen állítja vissza a rágóképességünket.

Digitális munkafolyamatok

A fogpótlások előállítási technológiája is jelentősen fejlődött az elmúlt években. Lenyomat helyett digitális szájscannerrel veszünk mintát, amelyet felhő alapon továbbítunk a fogtechnika részére. Partner laborjainkban úgynevezett CAD/CAM (számítógéppel tervezett és számítógéppel vezérelt megmunkálás) technológiával digitálisan készülnek a legkorszerűbb fogpótlások. Ezek ezred milliméter pontossággal készülnek és teljesen természethűek, megtévesztésig hasonlítanak saját, egészséges fogainkra.

A fogpótlások típusai

A fogpótlás típusai különbözőek, alkalmazásuk azoktól az egyéni körülményektől függ, melyet a páciens szájüregében lévő állapot biztosít. A fogpótlás típusa lehet korona, híd, és kivehető fogpótlás, illetve ezek kombinációja.

Rendelőnkben napi szinten készülnek élethű, természetes hatású fogpótlások, legyen az akár korona, híd vagy kivehető fogpótlás.

Szóló koronák

Koronának azt a felépítményt nevezzük, mely egyetlen fog beborítására készül, elsősorban védelmi célból, valamint növelve az esetlegesen sérült fog esztétikáját.

A korona tartós fogpótlás típus, mely a fogíny széléig ér. A fog anyagában körkörösen kialakított vállakon ül, így a fogpótlás és a fog között nem látható átmenet. A korona anyagát tekintve többféle lehet, van teljes kerámia, cirkónium, fémkerámia, valamint műanyag, mely az ideiglenes koronák alapanyaga.

Digitálisan készült cirkon kerámia korona

A cirkon korona néven elterjedt fogpótlás ma a legmodernebb megoldás az élethű fogpótlás készítésére. A cirkónium-dioxid alapanyag teljesen fémmentes, esztétikáját tekintve tökéletesen élethű fogpótlás készíthető belőle. Ezred milliméter pontos számítógéppel vezérelt technológiával készül, így garantált a pontosság és a kényelem.

A cirkónium-dioxid alapvetően fehér, és pontosan annyira áttetsző, mint a természetes fog. Ebből adódóan tökéletes fogpótlás megoldást jelent az esztétikai fogászatban.​

Digitálisan készült ideiglenes korona

Az ideiglenes korona elsődleges célja, hogy egy rövidebb időre koronaként szolgáljon, amíg a végleges korona elkészül. Ez nem végleges fogpótlás, nem is funkcionál teljes értékű felépítményként, csupán átmeneti megoldást nyújt azokra a napokra, amíg a végleges fogpótlás elkészül.

Ezek a pótlások szintén számítógéppel vezérelt technológiával készülnek, így sokszor vetekednek a végleges koronák esztétikumával és kényelmével. Ennek célja az, hogy Ön ebben az ideiglenes időszakban is teljes értékű életet tudjon élni és bátran tudjon mosolyogni, enni és inni.

Hidak

Amikor több egymás melletti foghiány lép fel valakinél, akkor a híd a legészszerűbb megoldás számára. A hidak, a koronákhoz hasonlóan, többféle alapanyagból készülhetnek, valamint rögzítési módjuk is különböző lehet.

A legtöbb esetben a híd a foghiányt határoló fogakon kerül rögzítésre, ez nyújtja a megfelelő alátámasztást. Ennek meg van az a hátránya, hogy a foghiány melletti ép fogakat le kell csiszolni ahhoz, hogy pillérként használhatóak legyenek a fogpótlás számára.

Ennél jóval egyszerűbb, stabilabb megoldást nyújt az implantátumra rögzített híd. Ehhez nem kell lecsiszolni a szomszédos fogakat, mert az implantátum nyújtja az alátámasztást a híd számára.

Kivehető fogpótlások

Abban az esetben, ha sorvégi foghiánnyal állunk szemben, vagy ha teljesen fogatlan a páciens és implantátum (=műgyökér) beültetésére nincs lehetőség, kivehető fogpótlást készítünk.
A kivehető fogpótlások közül léteznek részlegesen kivehető fogpótlások, melyek részben a nyálkahártyán, részben a saját fogakon rögzülnek. Ezen fogpótlások alaplemeze egy öntött fémből készülő, stabil váz, mely öntött fémkapcsokkal kapcsolódik a meglévő saját fogakhoz.
A másik lehetőség a teljes kivehető fogpótlás, mely 100%-ban a nyálkahártyán, vákuum hatás révén rögzül.

Kombinált fogpótlások

Abban az esetben, ha a páciensnek van néhány saját foga, amit be tudunk vonni az elhorgonyzásban, lehetőség van úgynevezett kombinált fogpótlások készítésére.
A kombinált fogpótlás kombinálja a rögzített és a kivehető elemeket, melynek segítségével nagyon jó stabilitású és esztétikailag kiemelkedő fogpótlásokat tudunk készíteni.
Minden esetben esztétikus, rejtett elhorgonyzásként, precíziós elhorgonyzásként is szoktuk őket emlegetni. Két fő típusa a teleszkópos és a csúsztatós fogpótlás.