Dentálhigiénia és prevenció

fogaszati_konzultacio

Fogászati konzultáció

dentalis_fotozas

Diagnosztika

szajsebeszet

Szájsebészet

csontpotlas

Csontpótlás

implantacios_fogpotlas

Implantációs fogpótlás

fogpotlas

Fogpótlás

esztetikus_betetek

Esztétikus betétek

panorama_rontgen

Dentális fotózás

dentálhigiénia

Dentálhigiénia és prevenció

Miért van szükség szájhigiéniai kezelésekre?

A dentálhigiéniai (=szájhigiéniai) kezelések alapvető fontosságúak a fogászati kezelések megkezdése előtt, valamint hozzájárulnak a páciensek általános jóllétéhez is. A fogkő és egyéb lerakódások okozta ínygyulladás sokszor kellemetlen tüneteket okoznak, mint pl.: fogínyvérzés, kellemetlen lehelet, valamint rontják az egyéb szájüregi kórképek állapotát. Sok esetben a fogkő alatt szuvasságok alakulnak ki, valamint nagyobb mértékű a fogágy leépülése is azokban az esetekben, ahol nincs rendszeres időközönként elvégezve a megfelelő tisztítás.

Hogyan zajlik nálunk egy szájhigiénés kezelés?

Minden ilyen jellegű kezelést klinikánkon a dentálhigiénikus kolléganőnk végez. Szakmai tapasztalatának, hozzáértésének és empátiájának hála mindenféle kellemetlenség nélkül, kíméletes módszerekkel távolítja el fogkövet és lerakódásokat.
Legfőbb eszköze az ultrahanggal működő fogkőleszedő műszer, a depurátor, illetve az airflow (homokfúvó) készülék.
Az airflow kezelés kíváló az erős elszíneződések eltávolítására (pl.:nikotin lerakódások) és pár árnyalatot világosít is a fogszínen.

Mit jelent az, hogy prevenció?

Prevenciónak nevezzük azt a tevékenységet, mely során instruáljuk és motiváljuk pácienseinket a helyes szájápolási technikák elsajátítására és összeállítjuk személyre szabottan az otthoni szájhigiénés rutint, melyet hosszútávon fenn tud tartani. Ezáltal egy olyan stabil szájüregi állapotot érünk el, mely meggátolja/lassítja a szuvasságok kialakulását, fogágybetegség előrehaladását, fogpótlások cseréjének szükségességét.

Milyen dentálhigiéniai kezelések találhatóak meg nálunk?

  1. Fogkőleszedés polírozással
  2. Airflow (=homokfúvó) polírozás
  3. Fogfehérítés (rendelői/otthoni)
  4. Professzionális szájhigiénés tanácsadás
  5. Irányított biofilm terápia (GBT)

Milyen fogfehérítő módszerekkel dolgozunk?

Klinikánkon otthoni fogfehérítő szettet, valamint rendelői fogfehérítést kínálunk pácienseinknek. Mindkét típusnál a világhírű és megbízható fogfehérítő anyag, az Opalescence márka fehérítő anyagaival dolgozunk. Minden fogfehérítést meg kell, hogy előzzön egy alapos szájhigiénés kezelés, valamint egy állapotfelmérés, hogy a páciens alkalmas-e a fogfehérítésre.

Az otthoni fogfehérítéshez lenyomatot veszünk, mely alapján a fogtechnikán egy személyre szabott fogfehérítő sínt készítünk a páciens számára. Alalpos fogmosás után ezekbe a sínekbe kell egy speciális applikátor segítségével behelyezni a fogfehérítő anyagot, majd felhelyezni a fogívekre. Általában 4-6 óra hatóidő után lehet a síneket eltávolítani, majd naponta megismételni a folyamatot a kívánt eredmény eléréséig.

A rendelői fogfehérítés előtt izoláljuk a szájüreg többi részétől a fehéríteni kívánt területet, majd egy speciális ínyvédőt (úgynevezett folyékony kofferdamot) teszünk a fogakat körülvevő lágyszövetekre. Ezután 3x20percre felhelyezzük a rendelői fogfehérítő anyagot. A fehérítés végén nagy teljesítményű elszívórendszerrel eltávolítjuk a fehérítő anyagot.
Mindkét módszer alkalmazása után javasoljuk fogérzékenységet csökkentő készítmények alkalmazását.